Články

Jmenoval se David. Potkali jsme ho letos v září, když jsme přejížděli od pouštních vodopádů Augrabies v nejjižnějším cípu Kalahari. Měl u cesty ohniště, pár svých věcí a z kostí vyráběl šperky pro turisty. David Khoi - ochočený Křovák.

Byla to práce skoro na dva roky. Od prvního rozhodnutí, že má cenu výstavu udělat, až po vernisáž. Chtělo to hodně práce, spoustu přemýšlení a taky dost lidí, kteří pomohli. A díky všem těm, kteří za mnou stáli, jsem mohl v pátek 1. listopadu mluvit nikoliv o tom, jaké by to mohlo být, ale o tom, že mám velkou radost...

První z plánované série článků o cestovateli a filmaři Johnu L. Bromovi právě vyšel na webu Zoom magazín. Odkaz v obrázku.

Tak jako spousta jiných lidí jsem měl za to, že svět je víceméně objevené místo. Na objevování zbyla jen nejodlehlejší místa, ukryté lokality, kam se vydávají jen opravdoví vědci nebo nejčistší blázni. A jako tolik lidí přede mnou jsem se neskutečně mýlil, když mě uprostřed města a v davu lidí potkal objev, který ukázal směr na léta dopředu.

Ach...Afrika!

01.10.2019

Já vím. Dlouho bylo ticho...a teď musím začít povzdechem, protože tahle dvě slůvka mě napadnou, když si vzpomenu na poslední cestu. Osud tomu chtěl, aby byla rozdělená na dvě části. Krátkou a intenzivní a dlouhou, plnou klidu a pohody.

Za tři týdny budu po letech zpátky na místě, jehož část se ke mě vrátila právě dnes. Zní to šroubovaně, ale právě dnes jsem po letech držel v ruce kámen, který jsem si vzal na památku u vodopádů v poušti.

Hadilov

22.07.2019

Je to nádherný pták. Patří k mým oblíbeným. Pokaždé, když ho potkám, mám velkou radost a sleduji ho tak dlouho, jak jen to je možné. Vypadá jako hrabavý pták, ale je to dravec se vším všudy. K lovu používá hlvně své dlouhé silné nohy.

Na tenhle příběh jsem si vzpomněl, když jsem prohlížel fotky baobabu z Chobe. Na mapě parku byl totiž zakreslený i kopec se skalními malbami. A protože mám křováky a všechno, co s nimi souvisí, moc rád, chtěl jsem je vidět.

Baobab

12.07.2019

Je hodně věcí, které jsou pro Afriku ikonické. Baobab je jednou z nich. Abyste tyhle majestátní stromy viděli, musíte buď dostatečně na jih nebo dost na sever. Několik z nich je proslulých. Livongstonův baobab u Viktoriiných vodopádů nebo ten u ústí Konga, v němž nocoval H. M. Stanley. Každý ví, že jsou veliké, ale jen málokdo si dovede představit...

Už jsem několikrát říkal, že miluju ten zvláštní druh osamění, který vám dává africká krajina v místech, kde máte pocit, že jste na světě jen vy a krajina. Divoká krása Kalahari nebo bushe, který vás obklopuje ve dne i v noci je jen velmi těžko sdělitelná. To, že mám moc rád Afriku nadivoko ale neznamená, že se bráním požitkům. Kdepak....