Články

Je to věc, které si určitě všiml každý, kdo někdy vyrazil do Afriky za zvířaty. Sám jsem si té skutečnosti nejdřív nevšiml, potom mě překvapovala, rozčilovala a teď mě baví. O co jde? O zvířecí zadky. Je to totiž nejčastější část těla, kterou zahlédnete.

Hodně dlouho mi Bushmani pomáhali a stále pomáhají. Proto chci pomoct i já. Mají tu smůlu, že neprodávají rohlíky ani kytky nebo prkna a šrouby. Budu moc rád, když budete moci pomoci i vy.

Nosorožec?

24.04.2020

Ne vždycky máte zvířata jako naservírovaná u cesty div ne s mašlí. Většinou je musíte usilovně hledat a nezřídka se stává, že projezdíte půl dne bez nějakého pěkného setkání. Pak (ale nejen pak) jásáte, i když se z vysoké trávy zvedne jen obrys nosorožce.

Byla noc. Půl třetí. Celý kemp spal, jen já seděl pod nočním nebem. Bylo to příjemné, bdít takhle dlouho. Obloha byla jasná a bylo teplo. A nad noční Etoshou letěla šňůra hvězd.

Je to opravdu moc pěkný pták. Jmenuje se turako a už jsem psal o jeho šedém bratranci, který podivně křičí a říkají mu "go away bird". Tenhle je mnohem barevnější a je také mnohem těžší ho potkat.

Siesta

17.04.2020

Že si v Africe nedopřávají siestu jen lidé, ale i zvířata, to je fakt, který netřeba opakovat. Vlastně zvířata jsou v téhle činnosti mnohem lepší než my. Úplnými virtuozy odpočinku jsou lvi. Hlavně samci.

Dva velcí

14.04.2020

Občas přichází prchavý okamžik, kdy se dějí věci. Krátká chvíle, kdy můžete vidět nevídané. Takovu chvilku jsme zažili v březnu v Namibii, když se potkali dva velcí ptáci. Z našeho pohledu to vypadalo, že míří rovnou k sobě.

Přesně tak si připadáte, když stojíte na místě, které má velmi nepoetické jméno - Etosha Pan Lookout. Jenže co mu chybí na jménu, to hravě dožene atmosférou a krásou. Je to vážně paráda.

Pro všechny, kteří se nemohli dostat do Oblastního muzea v Mostě na výstavu Bílý kanibal, je tu skvělá nabídka. Muzeum se, i kvůli bláznění s koronavirem, rozhodlo vytvořit virtuální prohlídku celé výstavy. Stačí kliknout.

Martin Luther

06.04.2020

Co má společného Martin Luther (ten německý) s Namibií? Upřímně řečeno, jen to jméno, ale potkat se s ním můžete v namibijské poušti tváří v tvář. Vážně. Nejsou v tom žádné záhady, jen trocha historie, omylů a prořízlá pusa.