Když v peci hoří oheň

05.01.2018

Už je to pár týdnů...tedy vlastně měsíců. Na konci října 2017 jsme slavili Mezinárodní den archeologie. A při té příležitosti jsme poprvé zatopili v naší staroslovanské peci. Děti (tedy hlavně děti, i když užít si mohli i dospěláci) si namlely obilí na opravdovém žernovu a smísily vlastní těsto. Prosté, nekynuté. Jen tak, aby to všechno stihly. Umlít, uhníst, upéct a sníst :-)

Mletí v žernovu je překvapivě jednoduché. A když už máte za sebou práci se zrnotěrkou, je to úplně jiná liga. Z fotek je vidět, že to bezpečně zvládnou i děti. Musejí si ale dát pozor na prsty a moc nejančit, aby kameny ze sebe nespadly...to by bolelo. Pak už stačí uhníst těsto a roztopit pec.

Jak je vidět, použili jsme pec na první pečení nestandardně. Placek bylo moře, a tak jsme topili, ale nevymetali. Placky krásně držely na povrchu pícky a mohlo se jich za stejnou dobu upéct spousta.

Byla to paráda. Teď nám pícka leží na zahradě. Musíme ji přenést do sucha, aby vydržela do jara, kdy si chceme upéct něco lepšího než placky.