Chléb ze slovanské pece

24.09.2017

Abyste mohli upéct chléb jako staří Slované, musíte mít dvě věci. Zrnotěrku nebo žernov a pec. A tu jsme vyráběli ve skanzenu Březno u Loun. Už jsme tam párkrát byli s dětmi a zjistli, že jsou tam bezva lidi. V říjnu budeme slavit Mezinárodní den archeologie a tam s pečením placek v takovéhle peci počítáme. Jenže jsme ji neměli. A tak jsme se domluvili s ledmi ve skanzenu, že přijedeme pomoci s výrobou. Jedna zůstane ve skanzenu, jednu si odvezeme. Skvělý plán!

Jak říkám, skanzenoví lidí jsou bezva.
Jak říkám, skanzenoví lidí jsou bezva.

Slované si v osadách takovéhle pícky stavěli na zemi. Nepotřebovali je přenášet jako my, takže my oproti nim potřebujeme pec se základnou - podstavou, která nám ji umožní přenášet. Není to sice úplně autentické, ale zato praktické. Jako materiál pro základnu (měl by být žáruvzdorný) jsme zvolili........staré kolo z bicyklu :-)

Nejprve je potřeba vyplést jeho výplet proutím, aby se měla na co chytnout mazanice - základní materiál pro pec. Takže nůž a hurá do křoví.

Dobré proutí je z vrby....
Dobré proutí je z vrby....
...třeba takové...
...třeba takové...
Bezvadný je i habr. Pak už jen to odtáhnout.
Bezvadný je i habr. Pak už jen to odtáhnout.

Proutky je třeba zbavit listí. Pak už je můžete vplést do kola. Myslel jsem při tom na kata Mydláře :-) Není to úplně lehká práce, ale když se snažíte, jde to. Poté, co to vypletete, musíte si připravit mazanici. Směs hlíny, písku a rostliné řezanky. Ideální je sláma, my použili rákos. ten má trochu nevýhodu v tom, že je ostrý a řeže vás do rukou.

Kolo je třeba vyplést pečlivě, aby mazanice nepropadla.
Kolo je třeba vyplést pečlivě, aby mazanice nepropadla.
hlínu je potřeba řádně prohníst.
hlínu je potřeba řádně prohníst.
Připraveno na další krok.
Připraveno na další krok.
Smíchat s pískem a nakonec s řezankou.
Smíchat s pískem a nakonec s řezankou.

Když máte vypleteno a namícháno, můžete začít oplácávat. Shora i sdola pořádnou vrstvu mazanice na proutěný podklad. Chce to silně vtalčit mezi proutky, aby nevypadla. Myslete na to,  že mazance je vlastně jediný materiál, který bude akumulovat teplo, takže by jí měla být dostatečná vrstva. A co dál, když máte dno hotové?

hotové "dno" pece
hotové "dno" pece

Jít na proutky :-) Protí potřebujete spoustu. Teď totiž z proutků vytvoříte jakousi kukaň pro slepice. Ta dá oporu vršku pece. Takže zapíchat protuky do okrajě podstavy, ohnout a začít vyrábět pokud možno souměrný oblouk.

Začínáme s "klíckou".
Začínáme s "klíckou".
Klícka hotová.
Klícka hotová.
A teď oplácat.
A teď oplácat.

A potom vás čeká znovu vaše dobrá známá mazanice.  Nejhorší na ní je mísení. Nejprve zpracovat hlínu, pak ji smísit s pískem a nakonec s řezankou. Je to pět dní a mě ještě brní prsty na rukou. Ale za tu zkušenost to stojí! Takže do každé ruky hrst mazanice a opatrně, ale pevně ji z obou stran namačkat do proutí. Vrstva by měla být silná, ale pozor, aby neopadala. Myslet musíte i na vstupní otvor - na ten myslete už při vytváření konstrukci z proutí.

naše hotová pec
naše hotová pec
v popředí pec skanzenová, v pozadí naše
v popředí pec skanzenová, v pozadí naše
a úplně vpravo jedna hotová
a úplně vpravo jedna hotová

Když jste hotoví, ještě zezadu proražte díru na odvod kouře. A pak zbývá jen čekat, až pec vyschne. Pak se v ní zatopí a můžete péct. O prvním pečení dám taky vědět. Moc se těším!